Ynazo Stone werd met lof overladen in een artikel van POLYCARO. Dit vooraanstaand magazine over natuursteen, keramiek en kwartscompositiet interviewde o.a. Nico Vanhie tijdens het plaatsen van een houtlook-puzzel in keramische uitvoering in een privé-woning in Gullegem.

Complex motief

 

“Het motief hebben we zelf ontworpen”, zo legt Van Horenbeeck uit. “Daartoe deden we ruim inspiratie op in boeken en tijdschriften. Maar de uiteindelijke tekening is wel van onszelf.” Een knap maar ook complex motief, geen alledaagse klus voor een tegelzetter. “Er waren eigenlijk heel weinig aannemers die deze uitdaging wilden aangaan”, aldus Kurt Dheedene. “Het moest allemaal heel secuur zijn. Wij hebben dan een specialist aangeraden, Nico Vanhie van Ynazo Stone in Meulebeke, en die heeft dat tot een goed einde gebracht.” Een service die het Westvlaams Tegelhuis wel vaker biedt. “Er zijn een aantal onderaannemers die vast met ons samenwerken. Waarvan we weten dat, als we ze werk doorgeven, ze dit steeds tot een goed einde brengen.”

Ynazostone_binnenbetegeling_02-min
Ynazostone_binnenbetegeling_04-min(1)

Tegelzetter Nico Vanhie van Ynazo Stone mag dan wel een specialist zijn in de plaatsing van mozaïek, voor deze bijzondere uitdaging moest ook hij zich even in het haar krabben.

Het was dan ook een heel karwei. Let bijvoorbeeld op de boorden met motief, die niet alleen langs de muur lopen, maar ook de kronkelende beweging van de trap volgen. “We hebben alles ter plekke verzaagd, in het snijwerk alleen al hebben we zo’n dertig uur gestoken”, aldus Vanhie. “We tekenden het hele patroon perfect uit op de gietchape, en bevestigden de tegels zo stukje bij beetje met dubbele verlijming.

Al bij al hebben we er een volle maand met drie mensen aan gewerkt, wat voor een benedenverdieping van een particuliere woning natuurlijk niet weinig is.”

Ynazostone_binnenbetegeling_06-min
Ynazostone_binnenbetegeling_11-min

Een heel proces om als bouwheer doorheen te gaan, zegt Van Horenbeeck. “Simpel was het allemaal niet, soms moest men opnieuw beginnen tot alles werkelijk perfect zat. Maar het belangrijkste is het eindresultaat, en dat mag zeker gezien worden!” Steeds meer particulieren willen zich deze kosten en moeite getroosten, zegt Vanhie. “Meer en meer worden er houtpatronen gelegd. We zijn nu weer hetzelfde aan het doen. Er komt meer vraag naar specialisatie, naar maatwerk op de tegels.”

Lovende kritiek

 

Dankzij de inkjet-technologie kunnen heel wat keramische tegelfabrikanten het uitzicht van hout perfect reproduceren. Maar wat met het gevoel? “De tegels geven een een fantastisch gevoel”, beklemtoont Van Horenbeeck. “Alle mensen die hier op bezoek komen, hebben niets als lovende kritiek. Niet alleen over de bevloering, maar over de aanpak van de hele woning. Meestal denken ze zelfs dat het echte parket is.”

Alleen maar positieve reacties dus, zelfs vanuit een hoek waar je dat helemaal niet zou verwachten. “Het is zelfs zo dat de mensen die boven het parket hebben gelegd het ook niet aanraadden om in de living parket te combineren met vloerverwarming. Als je dat hoort, dan is de knoop echt wel snel doorgehakt, natuurlijk.”

Bekijk het volledige artikel in Polycaro hier.

Ynazostone_binnenbetegeling_12-min
Ynazostone_binnenbetegeling_04-min